.

.

Olet sydämellisesti tervetullut Runotalon uuteen blogiin ja Voimakorttikauppaan ♥ klikkaa tästä ♥ Iloisin terveisin Sari

Työyhteisön aarrekartta

Työyhteisön aarrekarttakurssi Voimapuutarhan muodossa.Ihmisten on välitettävä 
toisistaan oikeasti ja oltava ME
Tavoitteena
AVOIN TYÖYHTEISÖ

Olen ollut töissä kaupan alalla parikymmentä vuotta. Yli puolet ajasta toimin esimiestehtävissä. Parhaat oppini olen saanut siitä, että olen vaihdellut asemaani useamman kerran esimiehen ja alaisen välillä. Parhaiten esimiestyöstä oppii olemalla itse alaisena toiselle. Toki usein alaisena esimiehen työ saattaa näyttää yksinkertaisemmalta kuin mitä on todellisuus, mutta sama tapahtuu myös toisinpäin. Usein esimiehenä tulee aliarvioitua ihmisten työssään kokemia ongelmia. 

Ihmiset ovat yrityksen tärkein voimavara ja A V O I M U U S on tuon voimavaran tärkein kanava  sen täydeksi hyödyntämiseksi. Avoimuutta työyhteisössä ei saada tekemättä työtä sen eteen. Me ihmiset kaunistelemme asioita emmekä pysty ilmaisemaan itseämme toisillemme rehellisesti läheskään aina. Meiltä puuttuu rohkeutta. Esimiehen tehtävä on huolehtia avoimuuden ilmapiiristä. Tähän vaikuttavat monet asiat: erilaisuuden hyväksyminen ja ihmisten vahvuuksien ja heikkouksien hyväksyminen, tasapuolisuus ja oikeudenmukaisuus, ihmisten hyvä itsetunto ja itsetuntemus, me-henki, positiivisuus ja onnistumisten korostaminen arjessa. Ketju on juuri niin vahva kuin on sen heikoin lenkki ja yksin ei kukaan onnistu, me tarvitsemme toisiamme. Ihmisten on välitettävä toisistaan oikeasti ja oltava M E.

Ihmisille on luotava työskentelyolosuhteet, joissa on mahdollista nauttia työstä ja kokea onnistumisen iloa. On löydettävä tehtäviä, joissa jokainen pääsee käyttämään omia vahvuuksiaan parhaalla mahdollisella tavalla. Luovuudelle on oltava tilaa, ihmisten on saatava vaikuttaa työhönsä, että siihen voisi oikeasti sitoutua. Palkitseminen on oltava koko joukkiolle, ei yksittäiselle ihmiselle, sillä kukaan ei voi loistaa ellei taustajoukko ole hoitanut työtään hyvin. On tärkeää, että kaikki varmasti huomataan. Tämä koskee kaikkia portaita ja tasoja joita yrityksessä on.

Päätin reilu vuosi sitten siirtyä kehittämään omaa yritystoimintaani eli lopetin esimiestyön, mutta edelleen nämä asiat ovat minulle tärkeitä. Tahdon käyttää oppimaani ja kokemaani. Olen suorittanut aarrekarttaohjaajan kurssin ja aarrekartan oppeja voi hyödyntää työyhteisössä. Pidin omalle osastolleni aarrekarttakurssin ja palaute oli hyvää. Moni koki, että pystyi keskustelemaan avoimemmin asioista. Löysimme myös yhteisen peikon: J O K U. Kummallista, että kukaan meistä ei tunnista itseään. Se joku olemme me kaikki yhdessä, me olemme ihmisiä, inhimillisiä. Niin helppoa on kuvitella itse olevansa täydellinen ja muiden tekevän virheitä. Totuus on, että meistä jokainen tekee joskus virheen. Mutta niistä on otettava opiksi ja jokaisen on lopetettava omaan napaan tuijottaminen.

Muokkasin työyhteisön aarrekarttakurssin voimapuutarhan vertauskuvaksi, sillä itselläni on voimapuutarha, josta saan kuvamateriaalia. Voimapuutarha on vain vertauskuva. Aivan hyvin vertauskuvana voisi olla mikä tahansa asia, jossa on kasvun ja kehittymisen piirteitä. Minun kokemukseni pohjautuvat naisvaltaiseen kaupan alaan, joten siihen puutarha sopii teemana hyvin. Luonto on voimaa antava ja rentouttava paikka useille meistä. Symboliikkaa voi luonnosta löytää loputtomasti.


Käytin yllä olevaa videoesitystä kurssin pohjana. Olen valmistamassa kurssia työyhteisöjen kehittämiseksi, mutta en vielä ole löytänyt parasta tapaa toimia. Ehkä tahdon toimia yksilöiden kautta, jotka vilpittömästi haluavat kehittää itseään ja tehdä parhaansa. Sitä kautta nämä yksilöt voisivat auttaa työyhteisöjä kehittymään. Lähitulevaisuudessa keksin varmasti jotain. 

Työyhteisöihin liittyviä kirjoituksiani: